Variasikan dengan sari buah apel atau nanas sebagai alternatif.
Bahan:
- 6 buah (600 g) jeruk manis, ambil airnya
- 150 g gula pasir
- 125 ml air
- Pelengkap:
- 100 g daging buah melon kuning, potong dadu 1 cm
- 100 g daging buah semangka tanpa biji, potong dadu 1 cm
- 50 g nata de coco, siap pakai, tiriskan
- Taburan:
- 50 g kurma, buang bijinya, cincang kasar, untuk taburan
Cara Membuat:
- Campur air jeruk, gula pasir, dan air ke dalam blender. Proses hingga tercampur rata menjadi jus.
- Tuang ke dalam wadah bertutup rapat. Simpan di dalam freezer selama 3 jam hingga membeku, sisihkan.
- Dengan bantuan dua buah garpu, keruk-keruk campuran jeruk yang telah membeku hingga hancur. Simpan kembali ke dalam freezer. Lakukan kembali sebanyak tiga kali hingga butiran es halus.
- Penyajian: Letakkan bahan pelengkap dalam gelas saji, keruk granita jeruk dan letakkan di atasnya. Beri bahan taburan.
- Sajikan dingin.(f)
Untuk 6 porsi