Bahan:
Mochi:
- 175 g tepung ketan
- 25 g tepung beras
- ½ sdt garam
- 180 ml air
- 200 g kacang merah kering, cuci, rendam 3 jam, tiriskan1
- 1,2 l air
- 200 g gula pasir berbutir halus
- ¼ sdt garam
- 2 sdm biji labu
Cara Membuat:
- Mochi: Aduk rata tepung ketan, tepung beras, dan garam. Tuang air sambil diaduk hingga rata. Uleni hingga kalis. Ambil 1 sdt adonan, bulatkan. Ulangi langkah yang sama hingga adonan habis. Rebus hingga mochi mengapung. Angkat, tiriskan. Sisihkan.
- Pasta kacang merah: Rebus kacang merah bersama 1 liter air hingga setengah empuk. Angkat, tiriskan. Rebus kembali di atas api besar hingga empuk (± 1 jam). Angkat, tiriskan.
- Di dalam blender, haluskan kacang merah dengan sisa air. Keluarkan.
- Masukkan ke dalam panci. Tambahkan gula dan garam. Masak hingga mengental. Angkat.
- Letakkan di dalam mangkuk saji. Beri taburan. Sajikan hangat.(f)